sobota, 13. september 2014

PIRNIČE IN ZAVRH

V sončnem ponedeljku 11.9.2014 smo se dobili pri gostilni Mihovec v Zgornjih Pirničah. Bilo nas je kar 27. Napotili smo se do cerkve Marije Vnebovzete. Prijazno nas je sprejel gospod župnik in nam opisal življenje v župniji. 











Cerkev je res nekaj posebnega. Notranjost je okrogla, zunanji zidovi pa tvorijo osemkotnik, katerega krasijo leseni kipi apostolov, delo domačinke Brigite Juvan. Križev pot in barvna okna so delo umetnika Tomaža Perka. Načrt za cerkev pa je izdelal arhitekt Jože Kregar. Lani so blagoslovili čudovite orgle. Nanje so zaigrali že znani organisti, tudi iz tujine. Preden smo se odpravili naprej, sem po tipkah zaigrala tudi jaz, Cvetka pa je s svojim zvonkim glasom zapela. 

Pot smo nadaljevali skozi vas, mimo šole, čez polja, do rojstne hiše heroja Franca Rozmana Staneta, in si jo tudi ogledali. 

Dobro razpoloženi smo nadaljevali pot skozi Spodnje Pirniče, mimo zloglasnega kluba Lipa, do rojstne hiše Jakoba Aljaža. Tam sta nas pričakala gospodarja Misove, po domače Matjaževe kmetije. Tomaž Mis nam je slikovito orisal življenje in delo župnika, gornika, glasbenika in narodnega buditelja Jakoba Aljaža. Prvič je osvojil Triglav leta 1887. Ob prijetnem klepetu nam je Tomaž prdstavil še vodnik Aljaževa pot od doma do doma. Nekaj naših članov si je že žigosalo kartonček. Ogledali smo si hišo, kjer se odvijajo razni kulturni dogodki in razstave. Ob našem obisku je razstavljal svoje fotografije himalajec Viki Grošelj. 











Gospodinja Cirila nas je na koncu presenetila z degustacijo domačih jogurtov, sira, skute v domače urejeni obnovljeni stari hišici. Vse naštete dobrote delajo sami. 


Sonce je že zahajalo, ko smo se zadovoljni poslovili. Poletni izhod smo zaključili na vrtu gostilne Mihovec, kjer so nam domači prijazno ponudili prostor. 


Hvala vam. To je bila moja prva organizacija poletnega izhoda, zato sem svoje nove prijatelje postregla z domačo salamo, sirom, malinami in domačim sokom. Preživeli smo lepo rekreativno in poučno popoldne in ga pod zvezdami in luno prijetno zaključili. Še enkrat hvala gospodu župniku, Egiju Rozmanu, Cirili in Tomažu Misu, ter seveda mojim prijateljem za udeležbo.

Metka