ponedeljek, 20. oktober 2014

DOLINA VRATA

Čudovito sobotno jutro je in naša ekipa se je zbrala pred slapom Peričnik v Mojstrani. Odšli smo na pohod v dolino Vrata. 



Pot je bila prečudovita, polno zelenja in zanimivih galerij. Galerije so ime za del pešpoti Pot triglavske Bistrice po dolini Vrat. V času medledenih dob je Triglavska Bistrica odnašala in nanašala material, ki ga je ledenik pustil za seboj. To so večinoma različno velikii apnenčasti prodniki, ki so se sprijeli v konglomerat. Ker so konglomeratne plasti različno odporne, je reka v srednjem delu doline s spodjedanjem ustvarila previse, t.i. galerije. Pot krasi več takih galerij, ki si jih je vredno ogledati. 

Vzdušje je bilo pozitivno in obilo dobre volje. Pot smo končali pri Aljaževem domu, kjer smo se okrepili z malico ter malim počitkom. Ogledali smo si tudi znamenitost velikanski klin z vponko - spomenik vsem žrtvam gora. 

Zdaj pa še nekaj o dolini Vrata: Iz Mojstrane vodijo tri čudovite alpske doline v samo osrčje Julijskih Alp, v podnožje najvišjega vrha Triglava (2864 m), Vrata, Kot in Krma. Dolina Vrata se razteza od Mojstrane do vznožja severne stene Triglava in spada med pokrajinsko najlepše doline Julijskih Alp. Glavni vodotok doline Vrata je Triglavska Bistrica, ki se nato v Mojstrani izlije v reko Savo Dolinko. Poleg Bistrice je v Vratih stalni vodotok le še Peričnik. V času medledenih dob je Bistrica odnašala in nanašala material, ki ga je ledenik pustil za seboj. To so večinoma različno veliki in slabo zaobljeni apnenčasti prodniki, ki so se sprijeli v konglomerat. Ker so konglomeratne plasti različno odporne, je Bistrica v srednjem delu doline s spodjedanjem ustvarila previse, t.i. Galerije. 

Vrata so lahko dostopna dolina, saj po njej vodi makadamska cesta, ki je deloma asfaltirana. 

Od začetka doline do slapu Peričnik je urejena pešpot ob desnem bregu Bistrice, nato pa še pešpot pod Galerijami skoraj do konca doline. Pot smo zaključili nasmejani in polni energije in pri Slapu Peričnik popili še poslovilno kavo do naslednjega srečanja. 

Maja