nedelja, 29. april 2012

PO KRPANOVIH STOPINJAH

V nedeljo, 29. 4. 2012, smo se odpravili po Krpanovih stopinjah. To je pohod, ki ga vsako leto organizirajo prebivalci Bloške planote in se začne ter konča pri Bloškem jezeru.

Pohoda se običajno udeleži veliko število ljudi in tudi tokrat ni bilo drugače. Tako smo Gorenjci, ko smo v mlačnem jutru začeli stopati na pot, ugotovili, da ne bomo sami in nam gneča ne uide. Vendar je tudi to čar pohoda. Predvsem sem to ugotovila na koncu, ko sem se utrujena lahko le nasmehnila razočaranim stavkom: «Če za tem hribom ne bo jezera...«

Bloke slovijo po izjemni lepoti narave. Tako smo na poti lahko opazovali nizko barje ob Bloščici, kjer se razprostirajo najlepše ohranjeni travniki v Sloveniji. Videli pa smo lahko tudi Črni bor, ki so ga na Kras prinesli grofi Turjaški. Na Bloški planoti pa raste tudi Navadna bodika, ki je eden redkih zimzelenih listavcev pri nas in je zaradi redkosti zavarovana vrsta.


Pot nas je peljala tudi skozi mnogo malih vasic, ki so posejane po Bloški planoti. Ena izmed njih je bila tudi vas imenovana Sveti Duh. Še posebej pa se mi je v spomin vtisnila vas Ravnik, ki je bila med drugo svetovno vojno požgana.
Zagotovo pa ne bo nihče pozabil konca poti. V naših spominih bo ostal predvsem zaradi vzponov in spustov in »hribov za hribom«.

Kaja